Sådan nulstiller du din router

Nulstilling af din router er en af de første ting, du bør prøve, hvis dit internet går ned. Genstart af din router vil nulstille dine forbindelsesindstillinger, afbryde ondsindede angreb på dit netværk og starte uønskede enheder fra dit netværk. Genstart af din router vil også løse en lang række problemer med hastighed og forbindelse.

Her er, hvordan du kan nulstille din router manuelt og eksternt, plus nogle vigtige ting, du bør vide om genstart af din router.

Trin 1: Frakobl din router og modem fysisk

Selvom din router muligvis har en indbygget mulighed kaldet Nulstil eller Genstart, bør du være forsigtig med at bruge disse, da de kan starte en fabriksgenstart og slette alle dine nuværende indstillinger. I stedet skal du frakoble din router og modem (du har muligvis en kombineret enhed, i så fald skal du tage stikket ud) fra alt, hvad de er tilsluttet (inklusive hinanden og deres strømkilder).

Når stikket er taget ud, skal du lade routeren være i cirka et minut for at sikre dig, at routeren er helt afkølet, og at alle dine enheder har registreret, at Wi-Fi-netværket faktisk er nede.

Gå nu tilbage og sæt modemmet i strømmen igen. Vent lidt på, at modemmet er varmet op og gør dig klar til at sætte den til internetforbindelsen – endnu et minut burde gøre det. Sæt nu routeren tilbage i modemmet, stikkontakten og eventuelle andre nødvendige forbindelser. Vent et par minutter på, at routeren for forbindelse til det hele og etablerer dit trådløse internetsignal igen.

Trin 2: Opdater din firmware

Firmwaren er den integrerede software, der holder din router i gang. Selvom routerfirmwaren ikke opgraderer så ofte som computeroperativsystemer, modtager den lejlighedsvise opdateringer, især når der er et stort sikkerhedsproblem. Dit næste trin bør være at downloade enhver ny routerfirmware, så eventuelle routersårbarheder, der måtte eksistere, rettes. Til dette skal du bruge dine router-loginoplysninger.

Typisk kan du bruge en app eller et administratorwebsted til at tjekke for firmware og derefter downloade det. Hvert router-mærke, selv de obskure, bør have deres egne instruktioner for at få adgang til disse administratorværktøjer. En af mulighederne, når du er logget ind, vil være Firmware Update, Router Update eller noget lignende. Vælg denne mulighed og følg instruktionerne.

Bemærk venligst, at du ikke kan bruge dit Wi-Fi, når routeren uploader og implementerer firmware-patchen. Dette tager normalt ikke længere end omkring fem minutter, men det er stadig godt at huske på. Forsøg aldrig at slukke eller rode med din router, mens firmwaren opdateres, da dette kan forårsage alvorlige problemer.

Trin 3: Opdater eventuelle relaterede apps

Mange moderne routere tilbyder apps, som du kan downloade på mobile enheder for at administrere dine routerindstillinger eller se rapporter om routerbrug.

Hvis du bruger en af disse apps, bør du også besøge dine appindstillinger og opdatere til den seneste version. Det er et lille, men vigtigt skridt, du bør tage. Det samme gælder, hvis din router bruger en stemmeassistent-app eller noget lignende.

Trin 4: Skift din adgangskode

Bruger du stadig standardadgangskoden til dine routerindstillinger? Da du lige er logget på administratorkontroller, har du sikkert en god idé. Mange af os er skyldige i at holde standardadgangskoden indstillet til alle de administrator-ting, da vi sjældent bruger den. Desværre gør dette det meget nemmere at hacke en router, og da der nu er kommet store nyheder om routerhacking, vil mange hackere blive friske og spekulere på, om de skulle være med i handlingen.

Det betyder, at det nu er det perfekte tidspunkt at skifte fra standardadgangskoden til en robust adgangskode, du selv har oprettet. De samme administratorværktøjer, som hjalp dig med at opdatere din firmware, kan også hjælpe dig med at ændre din adgangskode. Se efter en mulighed for at ændre adgangskoden eller loginoplysningerne.

Nulstilling af en router eksternt

Måske har du ikke fysisk adgang til routeren, eller din router er et mindre tilgængeligt sted, og du stønner ved tanken om at komme til den. For mange routere kan du genstarte med adgang til den rigtige hjemmeside. Du skal kende din offentlige IP-adresse til din router – og nogle websteder kan hjælpe dig med dette. Søg på din offentlige IP-adresse, og dette skulle give dig adgang til din routers administrative side (dette er også en god idé til ovenstående trin, hvis du ikke ved, hvordan du finder denne hjemmeside). Igen vil dine adgangskodeoplysninger være nødvendige her.

Mens hvert routermærke har en anden slags websted, tilbyder de fleste muligheder for at genstarte din router eksternt. Søg på webstedet efter ordet “genstart”, eller kig på dine routerværktøjer, indtil du finder den rigtige mulighed.

Bemærk: Sørg for, at du genstarter/nulstiller og ikke foretager en fuld fabriksnulstilling. Især for router-apps er nulstillingsmuligheder ofte fabriksnulstillinger, og ikke bare en simpel genstart. Se omhyggeligt på beskrivelsen, før du starter processen. Ellers kan du blive afbrudt fra Wi-Fi, når din router sletter dine indstillinger tilbage til standard.

Hvor ofte skal du nulstille din router?

De fleste mennesker bruger nulstilling af deres router til at løse tekniske problemer, men det er ikke den eneste gang, du skal gøre det. Routere fungerer, ligesom computere, bedst med almindelige hårde nulstillinger. Nulstilling af en router kan også rydde hukommelsen, hvilket er afgørende for dem med flere enheder eller en ældre router. Nulstilling af din router er en nem måde at forhindre malware-forsøg på.

Marker en router-nulstilling i din kalender cirka hver anden måned. Hvis du glemmer det, er det ikke verdens undergang, men hvis du vil holde din enhed sund og yde effektivt, er det værd at gøre en indsats. Som du så i denne artikel, er det hurtigt og nemt at nulstille routeren, så det er værd at tage sig tid af og til.

Har du brug for mere inspiration? Så følg med på techtilalle.dk hvor de skriver om den nyeste teknologi.